4 januari 2022 Door jessedewit 0

Kikkererwten overschotel

Deze romige kikkererwten overschotel is de troostmaaltijd in dit winterseizoen, met kikkererwten, Meet Jack-ballen en je favoriete geroosterde groenten. Dit alles in een romige rooksaus, gemaakt met gesmolten Carotella! Het is een volwaardige maaltijd.

VVV levert:

10 Jackfruitballetjes
80 g kikkererwten
250 ml sojadrank
1 stuk (140 gram) carotella kaas

Bestel het pakket hiervoor hier los of hier in statiegeld. Met statiegeld krijg je meer kikkererwten (400gr) en sojadrank (500mL).

Zelf voor zorgen:

500gr seizoensgroenten (bijvoorbeeld: spruitjes, wortelen, paddenstoelen, pompoen)
1/2 ui
4 teentjes knoflook
2 el olie
zout, peper en (verse) peterselie

Bereiding:

 

Kikkererwten:

  1. Week de kikkererwten ongeveer 8 uur in een grote kom met drie keer zoveel koud water
  2. Doe kikkererwten en water in een pan, voeg eventueel zoveel water toe dat de kikkererwten ca. 2 cm onderstaan. Breng aan de kook en laat 5 minuten koken. Pak de pan in, wikkel hem in een oude thee- of handdoek, leg deze onder een deken en laat dan 3 uur staan. Dit is de hooikist-methode die veel energie bespaart. Mocht het nog niet gaar zijn: kook alsnog even.
    Alternatief voor de ‘hooikist-methode’: laat 2 uur koken.
  3. Laat afkoelen en giet af. Bewaar het water, dit zogenaamd aquafaba is een ei-vervanger in bijvoorbeeld pannenkoeken.

Ovenschotel:

  1. Maak de groenten inclusief gesnipperde ui schoon en snijd ze in stukken en leg ze samen met de in 1/3 teen gesneden knoflook, olie, zout en peper op een bakplaat. Meng goed om te combineren. Rooster ongeveer 40 minuten op 170°C, halverwege roeren, of tot ze mooi geroosterd zijn.
  2. Voeg de uitgelekte kikkererwten en de in halven gesneden jackfruitballen toe aan de geroosterde groenten.
  3. Bereid de romige rookkaassaus: breng de sojadrank aan de kook in een pan en voeg dan de in stukken gesneden carotella toe. Zet het vuur tot een minimum beperkt en laat de carotella onder voortdurend kloppen smelten. Het duurt ongeveer 6-8 minuten.
  4. Giet de verkregen saus op de kikkererwten en zet terug in de oven voor nog eens 15 minuten op185°C.
  5. Voeg vlak voor het serveren wat versgehakte peterselie toe.