22 november 2021 Door jessedewit 2

Pannenkoeken plus

Pannenkoeken, welk kind houdt er nou niet van? Voor volwassenen is het ook een uitstekende na het sporten-maaltijd. Jesse eet bijvoorbeeld regelmatig pannenkoeken na de bakfiets op zaterdag door de hele stad getrapt te hebben.

Vegan pannenkoeken-recepten zijn er in alle vormen en mate. Je kan pannenkoeken maken met als basis alleen soja drank en bloem, maar dan luistert dikte van het beslag, temperatuur van de pan en hoeveel olie super nauw. Met aquafaba is het een eitje. Aqua-wattes? Aquafaba is het kookvocht wat je overhoudt als je onze kikkererwten kookt. Bovendien geven wij onze pannenkoeken iets extras met havervlokken en rozijnen.

Bestel bij VVV voor +- 8 pannenkoeken

Zorg zelf voor

  • 150 gr bloem
  • olie om in te bakken
  • kaneel
  • beleg, bv. stroop en jam

Aquafaba / kikkererwten

1. Week de kikkererwten ongeveer 8 uur in een grote kom met drie keer zoveel koud water
Tip: je kan ook kikkererwten voor meerdere gerechten in één keer maken en eventueel porties in de vriezer bewaren.

2. Doe kikkererwten en water in een pan, voeg eventueel extra water toe dat de kikkererwten ca. 2 cm onderstaan. Breng aan de kook en laat 5 minuten koken. Pak de pan in, wikkel hem in een oude thee- of handdoek, leg deze onder een deken en laat dan 3 uur staan. Dit is de hooikist-methode die veel energie bespaart. Mocht het nog niet gaar zijn: kook alsnog even.
Alternatief voor de ‘hooikist-methode’: laat 2 uur koken.

3. Laat afkoelen, giet af en bewaar daarbij het kookvocht. Dit kookvocht is de aquafaba die als ei-vervanger in de pannenkoeken gaat. Je kan dit gerust even bewaren in de koelkast of (in kleine porties) invriezen.
De kikkererwten hebben we in dit recept niet nodig. Je kan er altijd hummus mee maken zoals in ons allereerste recept.

Pannenkoeken
1. Klop ongeveer 50ml aquafaba op. Voeg de havervlokken, bloem en kaneel toe en meng met de garde. Voeg de sojadrank toe en meng tot een glad beslag. Voeg eventueel meer bloem of juist sojadrank toe als het te dun of te dik is.
2. Verhit een eetlepel olie in een bij voorkeur kleine koekenpan. Wacht tot de pan goed warm is. Schep een pollepel beslag in de hete pan en draai de pan een beetje rond om een mooi pannenkoekje te vormen. Meteen daarna strooi je wat rozijnen over het beslag, duw ze indien nodig met een spatel in het beslag.
3. Bak de pannenkoek tot de bovenkant helemaal er helemaal droog uitziet en hij makkelijk loslaat. Als de onderkant sneller bruin is dan de bovenkant droog: draai ‘het gas’ iets lager, en vica versa.  Draai de pannenkoek om en bak hem ook aan de andere kant mooi gaar en bruin.
4. Herhaal stappen 2 en 3 tot al het beslag is gebruikt.

Je kan de pannenkoek ‘traditioneel’ beleggen met stroop, jam of suiker. Maar voor een extra lekkere variant: vul ze met een streep Nederlandse sojaghurt en fruit naar keuze en rol dat in de pannenkoek op.